Wednesday, June 6, 2012

Nikah.

assalaualaikum :)
Long time no see kann? Hee. Bz dgn kehidupan seharian. Tak kerja tetap tp still bz. Saya bersyukur kerana itu. Kerana tiada masa lapang yg boleh diselitkan dgn maksiat :)

Haaa.. kalau yg baca title kat atas tu mesti ada gak terfikir yg..
"fatimah ni nak nikah da ke?"
"sahhh... dengaq macam macam dahh sebelum ni..."
"haaa.. kan aku dah agak!"

Haha. Sebenarnya.. saya rasa sangat sangat gembira! Excited! Bersyukur! sebab.. sahibah sahibah saya dah semakin ramai akan menjejak kaki ke alam rumah tangga ;')
Harapnya, bahtera mereka utuh hingga ke alam syurga ;)

Nikah dangan kawen. sama tak? Hee. lain sebenarnya. mungkin ada yg cakap sama. tapi bagi saya tak.
Kawin ni sekadar kawin, kawin yg biasa. yg hanya berkhawin dgn pasangannya. tanpa sedar yg dia akan berkahwin dgn family pasangan dia jugak. berkahwin dgn sifat dan perangai pasangan dan family dia jugak. terasa kawin itu utk menyuap nafsu yg lapar ja. Ya Allah.. nauzubillah. harap sy tidak tergolong dalam golongan ini.

Nikah. Nikah ini memerlukan preparation yg jitu. Kekuatan hati yg kental. Kerana tiap detik hidupnya, dia terasa terdidik dgn ilmu Tuhan. Ujian membuat dia matang. kerana dia sedar, dia akan bernikah dgn pasangannya dan keluarganya. dengan agamanya. dengan semua kehidupan pasangan. perlulah utk dia persiapkan diri dgn kehebatan yg nyata dr Dia. kerana, baitul muslim bukan sekadar menyatukan dua org kerana Allah, tetapi ign melahirkan anak anak yg solah dan solehah yg boleh memakai islam sebagai pakaiannya, makan dan minum islam dgn halalnya, melakukan gerak geri islam dlm kehidupannya. Nikah bukan sekadar kawin. ia lebih.

jadi buat sahabat saya tengku masyitah tengku paris dan pasangan,
serta sarah ali dan pasangan :)
saya doakan, bahtera yg bakal mereka naiki bersama yg terpilih itu, utuh nahkhodanya, kukuh banggunannya, soleh anak2nya dan sentiasa dlm kerdhaan Allah swt :)
barakallah hulakuma ;)

2 comments:

Nadhirah Ahmad said...

tuan empunya blog bile lak. heheh

Fatimah Azahra said...

doakan lah :p