Wednesday, November 14, 2012

Bergerak!

Kita bukan lg anak kecil yg terus bergantung pd gula2 utk terus tersenyum.

Telah disampaikan pd kita, akan cabaran dunia yg sukar utk kita perangi, tapi roh kita menjawap dgn keyakinan, yg kita mampu dan cuba utk menjadi khalifah di muka bumi ini suatu ketika dahulu, tika mana kita masih dlm tanggungan seorang ibu yang mengusung kita selama 9 bulan. Janji kita. Semuanya Allah catat, semua dlm tangan Dia.

Dan bilamana dewasanya umur, mencecah puluhan tahun, mengembaranya jiwa jua jasad ke seluruh perusuk dunia, melihat indahnya dunia yg penuh warna warni, suara suara indah yg menjadi melodi jiwa, wajah wajah tampan juga cantik yg menjadi igauan siang dan malam, dengan bangganya kita lupa akan janji, membuatkan kita leka akan amanah, yg telah kita tandatangani saat masih angka angka kecil. Manusia, inilah yg telah Rasulullah serta Allahurobbi peringatkan, suatu zaman dahulu, yg sering kita lupakan.

Hebatkah kita dengan melanggar perjanjian, melanggar hukum Tuhan yg menciptakan daun berwarna hijau, menjadikan ayam itu berkokok, dengan kuasa segala kuasa, dengan tiada segan kita menconteng arang diwajah agama. Ya, agama tidak pernah mengecewakan kita, truly is kita yg mengecewakan agama.
Allahuakbar.. Ampuni aku.

Saya juga manusia yg tagihkan peringatan. Saat sampainya jiwa ke bumi borneo ini, telah saya yakini bahawa Allah itu menghantar aku dengan perutusan yg penting. Kerja yg berat, usaha yg perlu aku tekuni. Ya saya yakin akan semua itu mampu dilakukan kerana Dia hanya mengujiku dgn kemampuanku sahaja.

Dan hari ini saya yakini, peringatan dan perutusan ini sangat penting seperti pentingkan air hujan perlu mengalir membasahi bumi menghilangkan dahaga pandan juga padi, sepenting perlunya seorang ayah mencari nafkah buat keluarga. Ya, ini serius.
Dan kaki ini harus terus bergerak, mata ini harus terus segar dlm mendalami ilmu, jiwa ini perlu tetap cekal dlm mehnah dan tribulasi, dan wajib berhenti bermimpi tanpa mencampak ini menjadi realiti.
Ayuh, bergerak!


No comments: