Monday, May 4, 2009

pengkaderan?

dengan nama Allah yg maha pemurah lagi maha penyanyang,
dengan izin Allah sekali lagi Allah beri aku kesempatan untuk aku mengUPDATE blog ku, setinggi2 syukur ku panjatkan, Alhamdulillah~ (:
entry kali ni, aku saja nak share, sbb aku rasa perlu share, sbb apa aku rasa perlu share? sbb benda ni perlu share lah. haha. actually, benda yg aku nak share ni berkaitan dengan sunnah terbesar junjungan besar kita, Nabi Muhammad S.A.W, that is, Dakwah~
bukan nak cerita detail2 bab dakwah ni (sbb aku sndiri mmg xlayak nak becerita),cuma nak kongsi, pagi tadi sepatutnya aku ada halaqah bersama2 sahabat2ku, tp diCANCELkan sebab shabatku & aku dijemput untuk menghadiri 1 program kat taski ummu aiman (kat matri). program 2 merupakan program latihan pengkaderan calon matrikulasi/ipt 2009. slot2 semua bersama sir nasir, dr nik, pak cik nawawi, & lain2. bila dah dengar perkongsian dari orang2 yg berpengalaman ni, makin gerun aku nak p ipt. bukan apa, dugaan & cabaran kat luar tuu banyak sgt. tp tuu la peluang kita untuk meluaskan medan dakwah & jihad kita. bila aku pikir2 balik, apalah yg aku dah buat & berbakti untuk islam selama hampir 18 tahun aku hidup ni. rasa macam selama ni hidup aku kosong & useless. huhu. tp xpa, sekurang2nya aku dah makin sedar yg kehidupan ni kian bermakna bila kita dapat merasai Allah ada d hati kita. thax Allah!
bila difikirkan sekali lagi, bila aku mula mengimbas kembali, kata2 sir nasir kat program pagi tadi, benar juga kata2 beliau, ISLAM DI HUJUNG TANDUK. dengan melihat cara hidup & kehidupan manusia sekarang, hanya mengejar kemewahan xpa sedar yg dunia ini dah tua & xakan kekal lama. para siswa & siswi hanya belajar untuk mendapatkan segulung ijazah & bukan menjadikan medan belajar itu sebagai medan dakwah & jihad. mereka x menggunakan sebaik2nya peluang untuk berdakwah d ipt. kebanyakannya, pelajar dari sekolah agama, mereka yg sudah 5 tahun (di sek men) direndam dengan tarbiyah, sudah bosan hidup dalam tarbiyah wa dakwah. bila dah masuk ipt, kehidupan bebas dan tiada sekatan. jd mereka hanya nak focus 4 their study or kerja sosial & xlarat dah nak terima tarbiyah & xnak meneruskan dakwah yg dulu berapi2 mulut menyuarakannya. haruskan begitu ? nauzubillah, minta Allah jauhkan. aku takut jadi macam tu. bila dengar ada senior2 aku sendiri jadi cam tu, rasa sedih sangat. kerana makin kurang permata yg kuat untuk menegakkan islam yg kini seperti rumah yg sedang terbakar. jika pun islam itu seperti rumah yg sedang terbakar, berjuanglah bermati matian untuk memadamkan api itu & jangan dengan melihat saja & berharap orang lain yg akan memadamkannya. begitu juga dakwah & tarbiyah. kita seharusnya mengerakkannya & xboleh hanya mengharapkan orang lain kerana kita merupakan salah 1 dari percikan air yg seharusnya memadamkan api jahiliyah sekarang. bukan dengan prgi berperang di GAZA, tp, perangilah jahiliyah halus yg sedang menyerap masuk ke dalam jiwa orang islam dari segi ILMU, MAKANAN, MEDIA, SISTEM & HIBURAN. seperti sabda Rasulallah,
"akan ada 1 zaman di mana islam akan digayang oleh musuh seperti binatang buas mengadap makanan"
sedarlah haii umat Muhammad~
buat sahabat2 yg akan berjuang di medan ipt, ingatlah, ini merupakan cara2 untuk meningkatkan potensi diri~
  • *jadilah cermin pada agama ( jd contoh buat yg lain)
  • *cubalah cari & kaji kejayaan para pejuang islam terdahulu ( contohi cara mereka membawa islam)
  • *perbanyakkan rasa syukur kepada yg memciptakan segala sesuatu (dari segi hati, lisan & perbuatan insyAllah)
  • *berani mencuba ! ( gagal sekali bukan bermakna gagal selamanya)
ketaq lulut nak masuk ipt, tp bila yakin dengan Allah. insyAllah semuanya akan berada dalam keadaan baik. tapi, bila hati tak dapat rasa Allah ada, mulalah maksiat & zina hati berleluasa, ingatlah Allah selalu, nescaya Allah tak akan tinggal kita. perbaikilah diri, serulah yg lain

8 comments:

miss GAZA II said...

alhmdulillah.
bguslah ang join program 2.
trbukak sket minda sblm ke ipt.

Stuju ngan ang.
Kebanyakan bdak skolah agama yg dah dtrbiyah 5 thn kat sek men depa,
tym masok ipt wat sepi ja.
xmo menyumbang utk ISLAM.
xjoin grakan dakwah.
Rasa diri hebat kowt.
Better lg bdak sek men biasa yg masuk ipt then aktif dlm grakan dakwah.
Even sbnaqnya depa br ja nk "kenal2" ngan mdan dakwah.
:]



~tym darah muda skarang nila kta kena smangat nk brjuang.
nk tunggu bla lg ya x?

Fatimah Azahra said...

to miss GAZA II ,
ya ya,
btoi tuuhh,
bila lagi nak sumbang untuk islam kalau bukan skrg? kan ?
(:

FaRaWaY said...

cbaran mmg byk~mnx2 dbri perlindungan oleh Allah~btol pa yg ko ckpkan..masa kt smk bknnya smua org dgn rela hati nk ikot program p yg bek2~2 pon puas ust n ustz ligan..
bla dh msok u mula nk tnjuk belang..
tdung pon buang, baju labuh jadi singkat, seluar lebar jadi ketat, smpai jalan pon terangkat-angkat..

moga2 medan ilmu itu menjadi medan dakwah dan medan jihad~c u s0on!!
kembang kim slm!!

Fatimah Azahra said...

to FaRaWaY,
yes dear~
kadang2 depa ni xrela dgn apa yg depa perjuangkan d medan dakwah,
doalah moga2 kita bukan dr golongan yg bgitu~
(:

may Allah bless us!
amin

sinar_islami said...

Alhamdulillah
mga Allah pelihara anti dlm syuur ubudiyah padaNya sllu =)

Lotfi Lokman a.k.a kamitaken said...

apa pasai ketaq lutut nak masuk ipt? masuk jer.

Fatimah Azahra said...

to sinar islami~
amiin, thax sis, 4 ur pray~
moga kita semua sentiasa dalam rahmat Allah.
(:

to ust lotfi a.k.a kamitaken,
ketaq lah ust,
ipt tu mencabar sgt~
banyak dugaan,
takut sgt diri ni xmampu harungi segalanya. huhu

janas said...

wawawa jelesnye...nak pegi gak..